Onduidelijkheid ZZP-contracten onterecht aldus Wiebes.

Volgens Staatssecretaris Wiebes is alle onduidelijkheid en onrust over de modelovereenkomsten ietwat overdreven. Onlangs berichtte nu.nl dat de belastingdienst de helft van de ingediende overeenkomsten had afgekeurd. Volgens een woordvoerder van Wiebes niet een teken van onduidelijkheid rond de overeenkomst, maar juist een teken dat veel “ZZP’ers” eigenlijk gewoon in vast dienstverband zitten. (bron: nu.nl)

Verder schrijft nu.nl: Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vindt het niet terecht dat bedrijven en zzp’ers zeggen onzeker te zijn over het gebruik van modelovereenkomsten in plaats van de VAR-verklaringen. Wiebes reageert onder andere op de vertraging die is ontstaan bij de beoordeling van modelovereenkomsten door de Belastingdienst.

 

Onlangs bleek dat er ongeveer 4.500 overeenkomsten waren ingediend, maar dat er nog maar 370 waren goedgekeurd. Het overgrote deel moet nog beoordeeld worden. De bewindsman benadrukt dat er nu tien algemene modelovereenkomsten zijn en vijftig overeenkomsten voor sectoren. Hier moet iedereen mee uit de voeten kunnen. “Als ik een onderneming had, zou ik me verder niet zo druk maken over de details”, zegt Wiebes. “Dat soort kleine dingen leiden echt niet meteen tot boetes. De Belastingdienst is een heel redelijke partij.”

 

De opmerking dat “men zich niet druk moet maken over details” en dat “de belastingdienst een redelijke partij is” zal veel wenkbrauwen onder ZZP’ers doen fronsen. Het lijkt me juist uiterst belangrijk om de zaken goed voor elkaar te hebben, juist in tijden dat ZZP’ers het vaak uiterst moeilijk hebben en niet alle overheidsbeslissingen in hun voordeel uitvallen. Het feit dat bewindslieden een duidelijk signaal van onbehagen wensen te negeren zal bedrijven en ZZP’ers niet geruster maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.