De TED-methode door Chris Anderson

Als trainer en docent is het zaak informatie soms kort, aantrekkelijk en vlot te presenteren. Via via kreeg ik het boek “de TED-methode” aangeraden. Het boek werd door enkele recensenten van harte aanbevolen, en dus besloot ik er eens een blik op te werpen. Chris Anderson is één van de grote mannen achter de populaire TED-talks en weet dus waar hij het over heeft.
Ted-talks zijn hip. Leuke hapklare brokken met vlotte verhalen, een origineel idee en hoopgevend voor je wereldbeeld. De YouTube-generatie krijgt spekkie naar zijn bekkie met de leuke en relatief korte presentaties van ruim een kwartiertje. Less is more, dus een Ted-talk zit niet boordevol info en feitjes. Het moet wel behapbaar blijven.

Dit boek zegt een gids te zijn voor het geven van een impactvolle presentatie. De distinctie die ik zou willen maken; een impactvolle TED-presentatie. Eentje waarbij de tEd E voor entertainment voorop staat uit angst je publiek te verliezen. Want de angst om aandacht te verliezen staat bij Anderson voortdurend voorop. Niet alleen bij zijn eigen speeches, maar ook de speeches van anderen bekijkt hij soms met plaatsvervangende schaamte.

Het hedendaagse publiek heeft volgens velen een lagere aandachtsspanne. Om deze mensen ter wille te zijn komt Anderson met legio voorbeelden om je verhaal in zijn ogen aantrekkelijk te maken en te houden. Een hij komt ook graag met voorbeelden van hoe het volgens hem absoluut niet moet. Soms zijn zijn voorbeelden een schot in de roos, maar vaak genoeg ook twijfelachtig.

Een ander probleem is hoe Anderson zijn informatie overbrengt. Een probleem dat meer zelfhulp/inspiratie boekjes hebben. Stel je de concrete info die je in dit boek krijgt voor als TED presentatie. In een pagina of vijftig krijg je een aantal leuke handreikingen, ideeën en tips. Prima, niks meer aan doen. Helaas voegt de schrijver nog ruim 200 pagina’s aan herhaling van zetten, TED zelfbevlekking en trage vertelstijl toe.

Conclusie: Dit boek leest als veel zelfhulpboeken: een uit de hand gelopen TED-presentatie van twee uur met info voor 15 minuten. Wil je meer weten over TED en een handvol tips? Dan is dit een aardig boek. Wil je echt een gids voor het geven van presentaties en publiek spreken? Zoek dan nog even verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.